E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΑύγ 3 
 
 
 
 
Asteras-Voulaigmenis-570
 
 
 
 
 
Τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι πρώτες σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ακίνητο των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, που εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας.
Οχι, όμως, πριν η «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ), σε συνεργασία με την αμερικανική Cushman & Wakefield, έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους real estate, που προσφέρθηκε και έχει αναλάβει pro bono το έργο του συμβούλου, επιλέξουν τον διαχειριστή.
Αυτά επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην «Κ», αποδίδοντας, μάλιστα, την πρόσφατη φημολογία για άμεσες εξελίξεις στο μεγάλο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων, που επιχειρούν να «πιέσουν» τη διαδικασία.
Ομως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχωρεί με συντεταγμένο τρόπο και στον δρόμο που η ίδια έχει χαράξει.
Το πρώτο ακίνητο των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη αποτελεί το πιλοτικό project, θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό και για χρήσεις όχι ασύμβατες με τη λειτουργία και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας. Εφόσον τελεσφορήσει, θα ακολουθήσουν τα 1.200 στέμματα της περιοχής Φασκομηλιάς, τα οποία εκτείνονται στην παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα.
Κύκλοι της αγοράς συγκαταλέγουν μεταξύ των ενδεχόμενων υποψηφίων για το ακίνητο της Βουλιαγμένης τόσο τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ όσο και τον όμιλο Μαρτίνου, τον όμιλο Προκοπίου και τον όμιλο Κωσταντακόπουλου.
Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΕΑΠ αναμένεται να προχωρήσει στη διαδικασία ανάθεσης του διαχειριστικού έργου από τον Σεπτέμβριο και κριτήριο επιλογής είναι, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής τους στο εγχείρημα.
Ακολούθως θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, σημειώνουν κύκλοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η εταιρεία, στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών της Εκκλησίας της Ελλάδος και 50% το Ελληνικό Δημόσιο θα διαχειρίζεται ακίνητα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα οποία θα εισφερθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Η εταιρεία έχει ήδη συσταθεί με τον νόμο 4182 που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της ΕΑΕΑΠ θα εισφέρεται στο κράτος, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα.
Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που τίθενται σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα.
Το Δημόσιο με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και Παιδείας νωρίτερα φέτος όρισε τα 2 από τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενώ τα άλλα 3 μέλη που όρισε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σύμφωνα με κύκλους της Εκκλησίας, επελέγησαν με κριτήριο «την εμπειρία τους και την επαφή τους με την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα, την εθελοντική, αμισθί, συνεισφορά τους και την πρόσβασή τους στον απόδημο ελληνισμό, ο οποίος συνδράμει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική εκκλησία».
Τα μέλη αυτά είναι:
Ο Μιχαήλ Καρλούτσος, υιός του ο εξ Αμερικής αιδεσιμότατου Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.Επίσης, ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intracom Κατασκευές. Και, τέλος, ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Αρις Συγγρός.To νομικό, συμβουλευτικό έργο έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα.
Η προσπάθεια της Εκκλησίας να αξιοποιήσει την περιουσία της και να συνεισφέρει έτσι περισσότερα στο δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο ξεκίνησε, όπως εξηγούν κύκλοι της Ιασίου, με σχετική πρόταση του Αρχιεπισκόπου η οποία διατυπώθηκε προς το κράτος από τον Οκτώβριο του 2009 αλλά «ξεκλείδωσε» μόλις το τελευταίο έτος.
 
 
 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις